PIUM DESIDERIUM

 

Pium desiderium znamená v překladu zbožná přání. Obsahem a smyslem této stránky a tohoto článku je věnovat se v obecné rovině kontrakultuře  šedesátých let a mládežnické revoltě,svého druhu v dějinách první revoltě, která zcela zásadním způsobem změnila paradigma dějin ve způsobu uvažování a měla nepopiratelně vliv na utváření společenského, kulturního i politického klimatu,vzešlého z odporu proti vietnamské válce a politice konzervatismu.

Timothy Leary v této souvislosti mluví o politice extáze,myslí tím zkušenost dosažení svobody bez omezení,způsobenou vnitřně nebo externě.Stav exaltované radosti,provázený nevnímáním okolí. Z řeckého ex - stasis. Extázi lze tedy definovat jako nepřetžitý proces zapnuto - vypnuto. Tento stav zpřítomnělé extáze by snad nejlépe vystihovalo Ginsbergovo Kvílení,  generační manifest (Ginsberg byl ovšem starší než protagonisté flower - power) extaticky revoltující mládeže,je vyjádřeno Dylanovou písní o té skutečnosti, že časy se mění a mladí už nechtějí otročit na brežněvovských farmách.Woodstock byl vyvrcholením a manifestem tohoto tvůrčího přístupu a projevil se jako demonstrativní akt svobody v  imaginaci hudby,slova a obrazu.To je myslím jasně definovaný  cíl, zároveň odkaz a poselství nepodléhající erozi časové podmíněnosti.

 

Kulturní vlivy, stopy a svědectví šedesátých let revoltující mládeže jsou přítomny a aktuální i v současnosti,kdy vládne tentýž pragmatismus a regres politického  neokonzervatismu. Václav Bělohradský v jedné eseji píše o výrokových krajinách mysli,které utvářejí smysl naší existence. Jsou různé krajiny myšlení  a rozvrhy světa, jsou krajiny,kde divoce roste plevel a křoviska a o tyto periferie se starají a opečovávají je zarostlí rockeři,potulní filosofové nebo exaltovaní básníci slova.

 

Myslím, že jiné prostředky, než je tvořivost vyjádřená slovem,hudbou nebo obrazem,  nelze postavit proti mocnostem a mocichtivosti světa, jejichž ideoví i praktičtí vykonavatelé, vládnou jinými ,,opravnými,, prostředky nápravy světa,totiž v intecích pragmatismu moci peněz a regresivní  mocenské politiky  a nikdy nedopustí,aby svět byl svobodným prostorem, svobodně rozvažujících lidských bytostí.V symbolické rovině, vražda Johna Lennona je stvrzujícím faktem,že rozhodovací pravomoci a vládu světa má nikoli imaginace,ale zcela pragmaticky kulka z pistole ,,šíleného vraha,, který je nejen faktickým zločincem,ale je zároveň obětí toho světa v jehož rozvrhu světa a výrokových krajinách mysli není prostor pro imaginaci ,ale je určován silami destrukce zločinu.

Miluj,neválči,svobodně mysli a rozvažuj, jsou slova,která musí vyděsit každého strůjce,vůdce a svůdce po stezkách lži,demagogie a politického pragmatismu.

autor blogu.2009

 

Desiderata

 

Text je považován za jednu z "Ideových deklarací" hnutí hippies na celém světě. Jeho autorem je americký filosof Max Ehrmann (1872 - 1945) a byl rozdáván na jejich festivalech v USA, stejně jako na každoročních srpnových sletech v Czestochové, nebo při "Lennonovských shromážděních" v Praze.

 


Procházej klidně kolem hřmotu a shonu tohoto světa a pamatuj si jaký klid lze nalézt v tichu. Pokud je to možné abys ztratil svojí tvář, žij se všemi ve shodě.
Svoji pravdu vyjadřuj klidně a jasně, ale vyslechni také jiné až do konce, i omezené a nevědomé - oni mají rovněž právo se vyjádřit.
Svůj čas neztrácej ve společnosti lidí hlučných a agresivních - oni jsou totiž duševním týráním.
Budeš-li sám sebe porovnávat s jinými, můžeš se stát domýšlivým a nahořklým, neboť vždy najdeš lidi horší a lepší, než jsi sám.
Ať jsou Ti zdrojem radosti Tvé sny a plány.
Svou práci vykonávej od srdce, ať je jakkoli skromná, neboť ona je tvým skutečným majetkem v proměnlivých životních osudech.
Buď opatrný v tom, do čeho se pouštíš - na světě je totiž plno podvodů.
To ať Ti však nezakryje opravdovou ctnost, mnoho lidí směřuje ke vznešeným ideálům a všude je život plný hrdinství.
Buď sám sebou.
Zvlášť se nepřetvařuj a k lásce nepřistupuj cynicky, neboť vůči odstupu a zklamání je věčná jako tráva.
Přijímej klidně co přináší stáří a mládí ztrácej důstojně.
Rozvíjej duchovní sílu, aby Tě mohla ochránit v náhlém neštěstí, ale netrap se výplody fantazie.
Mnoho obav se rodí z nudy a samoty.
Vůči sobě buď mírný, ale důsledný.
Jsi dítětem vesmíru o nic méně, než strom a hvězdy a máš právo zde být.
Ať je to pro tebe srozumitelné nebo ne, Vesmír je bezpochyby na správné cestě.
Žij tedy v souladu s Bohem, ať se Ti jeví čímkoliv a žij tak, ať děláš cokoli a ať jsou Tvá přání jakákoli a v tomto bláznivém světě si uchovej klid své duše.
Při všech svých zklamáních, těžkostech a ztracených je totiž svět krásný.
Buď pozorný a směřuj ke štěstí.

 

Desiderata (latinsky Co je žádoucí, plurál slova desideratum) je krátká báseň v próze o tom, jak dosáhnout štěstí v životě. Jejím autorem byl americký právník a filosof Max Ehrmann žijící v letech 1872 – 1945, poprvé ji uveřejnil roku 1927. Existovala však legenda tvrdící, že se jedná o anonymní text, který pochází ze 17. století a byl nalezen v kostele sv. Pavla v Baltimore. Báseň byla populární v 60. letech v okruhu hnutí hippies.

 

 

Václav Havel

  Dopisy Olze

"Psal jsem Ti svého času o zvláštním významu, který pociťuji ve smrti Johna Lennona. Včera jsem četl v Melodii zajímavý článek Jiřího Černého o Lennonově smrti a zjistil jsem, že to, co pociťuji já, je zřejmě pocitem všeobecným. Když se reakční podsvětí odhodlá vystřelit na progresivního prezidenta, má to samo o sobě - jaksi ve svém prvním plánu - přeci jen určitý zjistitelný smysl, proto taková smrt nevybízí tak silně k hledání svého hlubšího, symbolického významu; vražda Lennona je však ve svém prvním plánu natolik nesmyslná, že o ní prostě nelze přemýšlet jinak, než jako o symbolu. A člověku se nevyhnutelně vnucuje dojem, jako by ten výstřel byl výstřelem reality osmdesátých let po jednom odcházejícím snu - po snu šedesátých let o míru, svobodě a bratrství, po snu květinových dětí, komun, LSD-výletů a "dělání lásky místo války", jako by to byl výstřel do tváře celé té existenciální revoluce "třetího vědomí" a "zelenání Ameriky". Ta smrt jako symbol má samozřejmě více a komplikovanějších aspektů, tohle je ovšem ten první a nejostřeji se nabízející. Nemyslím si, že určité hodnoty a ideály šedesátých let byly dobou usvědčeny z toho, že jsou planými iluzemi a omyly; určité věci nemůže čas ani dějiny nikdy zproblematizovat, protože jsou prostě neodmyslitelným rozměrem lidského bytí, a tedy i dějin, které jsou sice dějinami útlaků, vražd, blbosti, válek a násilí, ale které jsou zároveň i dějinami krásných snů, tužeb a ideálů. Myslím si jen, že všechno je dnes jaksi tvrdší a drsnější, za všechno se musí víc platit a sen o svobodném a smysluplném životě není tak říkajíc už jen věcí útěku od maminky, ale věcí tvrdé a každodenní konfrontace s temnými silami novověku. Že Lennona zastřelila jakási psychopatická oběť moderního pop-kultu, vytvořeného masovými sdělovacími prostředky, není rovněž bez symbolického významu: pasivní identifikace s idolem, nahrazující aktivní "činnou víru", nalézá svůj obskurní vrchol ve schizofrenii člověka, střílejícího po svém idolu, aby opět získal vlastní identitu (je to trochu jako z nějaké levné psychoanalytické detektivky)."

 

 

 

Když jsme se vzali, věděli jsme, že ať budeme dělat cokoli, stejně bude naše svatební cesta věcí veřejnou, a tak jsme to vyjádřili tímhle způsobem. Po celý týden jsme seděli v posteli a mluvili s reportéry. Bylo to fantastické. Dělali jsme na prvních stránkách novin reklamu míru. Jindy se na prvních stránkách dělá reklama válce.“

John Lennon.

Hudební festival Woodstock

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Skočit na: Navigace, Hledání
 

Woodstock byl Hudební festival, který proběhl na poli farmáře Maxe Yasgura nedaleko městečka Bethel ve státě New York od pátku 15. srpna do pondělí18. srpna1969. Město Woodstock po kterém se festival nazývá bylo vzdáleno 69 kilometrů jihovýchodně. Během deštivého víkendu bylo venku odehráno na 32 skladeb před půl milionem návštěvníků koncertu. Festival Woodstock je považován za jeden z největších a klíčových okamžiků v historii populární hudby. Časopis Rolling Stone zařadil festival mezi 50 momentů které změnily historii Rock and Rollu

Hlavní ideou hnutí „květinových dětí“ hippies, jež tvořily značnou část účastníků festivalu, byly mír, láska a porozumění. Na festivalu během čtyř dní vystoupilo dohromady čtyřicet zpěváků a skupin.

V pondělí tuto oslavu nevázaného života ukončil Jimi Hendrix.

Woodstock se zapsal do dějin jako protest hippies proti válce ve Vietnamu a proti konzervativním hodnotám.

 

James Marshall Hendrix

Hendrix se narodil27. listopadu1942 v americkémSeattluve státěWashingtonv době, kdy byl jeho otec (černošského původu) v armádě v Oklahomě. Narodil se jako Johnny Allen Hendrix, jeho matka Lucille Hendrix, rozená Jeter, byla indiánského původu a měla v době jeho narození jen 17 let. Oba rodiče byli profesionální tanečníci. Po rozvodu rodičů vyrůstal se svým mladším bratrem Leonem pouze s otcem, který v roce 1946 nechal změnit jeho rodné jméno na James Marshall. Jeho otec často střídal zaměstnání a Jimmy prošel postupně celou řadou škol vSeattlu. V osmnácti letech opustil školu a začal se plně věnovat hře na kytaru. Po ročním pobytu v armádě byl propuštěn. (V knize Room Full Of Mirrors, Místnost plná zrcadel, se píše, že "Jimi vstoupil do armády dobrovolně, aby se vyhnul opletačkám za to, že si vypůjčil několik aut. Po roce měl armády plné zuby a chtěl se věnovat hudbě, proto prý armádnímu psychiatrovi namluvil, že se zamiloval do jednoho vojáka, a lékař ho nakonec doporučil k propuštění pro podezření na homosexuální úchylku".)

Kniha Room Full Of Mirrors uvádí, že Hendrix šel do armády dobrovolně a že ho propustili pro homosexuální úchylku), jiný zdroj naopak dokládá, že v roce 1959, kdy Jimi ukončil střední školu, byl do odveden k výsadkářům. Z armády ho propustili z důvodu zranění páteře a kotníku při jednom ze seskoků.

V období mezi lety 1963 - 65 hrál s různými kapelami jako doprovodný kytarista a počátkem roku 1964 přišel do New Yorku, kde začal hrát se skupinou Isley Brother. Později stál na podiu s hvězdami jako je B. B. King, Tina Turner, Sam Cook, Little Richard. Nějakou dobu hrál s Curtisem Knightem a později se zcela osamostatnil a začal působit v newyorské čtvrti Greenwich Village. Zde se setkal s Chasem Chandlerem, s kterým v roce 1966 opustil New York a přesídlil do Londýna. Zároveň si změnil jméno na Jimi Hendrix.

V říjnu1966 byla založena skupinaThe Jimi Hendrix Experience, jejíž součástí byl Jimi Hendrix, Mitch Mitchell a Noel Redding a svoji první premiéru absolvovali v Paříži ve slavné Olympii.

Následující období až do jara 1967 bylo obdobím úžasného nástupu Hendrixe. Současně svým vzhledem, vystupováním a především hudbou spoluvytvářel atmosféru konce šedesátých let. Jimi Hendrix oslňoval brilantní technikou, ale také velmi často vytvářel až brutální zvukové efekty za pomocí různých kytarových pomůcek, které mu výráběl nadšenec do efektů Roger Mayer.

V roce 1967 byl označen časopisem Melody Maker za nejlepšího světového umělce pop-music. V srpnu 1969vystoupil Jimmi Hendrix ve Woodstocku, kde hrál jako poslední, čímž uzavřel i celý Woodstock a jeho vystoupení zde, bylo nezapomenutelné. Poslední koncert měl 6. září 1970 naostrověFehmarn v Německé spolkové republice. 18. září1970 zemřel v Londýněpo neúmyslném předávkování léky, kdy při převozu do nemocnice zemřel zadušením zvratky.

zdroj:https://cs.wikipedia.org/wiki/Jimi_Hendrix

Tibor Déry

Pomyslná reportáž o americkém pop - festivalu

Roku 1971 napsal téměř osmdesátiletý Tibor Déry ,, pomyslnou reportáž,, o americkém pop festivalu, inspirován skutečnými událostmi rockového festivalu v Altmontu, který definitivně skončil věk nevinnosti éry šedesátých let.  Déryho pomyslnou reportáž můžeme číst nejen jako očividné svědectví faktických událostí s tragickým koncem zapříčiněnou řáděním pořádkové služby Pekelných andělů, chybně zvolenou strategií a jistou naivitou hnutí power flower, ale především jako symbolický obraz světa, kde ideály jedné generace se dostávají do konfrontace s realitou světa ,,takový jaký je,, Hrdina románu, maďarský emigrant Józsev , novodobý Orfeus sestupující do podsvětí bloudící labyrentem říše stínů, hledající Eurydiku, svou ženu Eszter, je aktuální variací mýtu o hledání člověka, který místo lásky nachází jen  hrůzu z opakující se historické zkušenosti.

 

www.muzikus.cz/pro-muzikanty-clanky/Rulik-zlomocny-Nekolik-poznamek-ke-40-vyroci-neblaze-prosluleho-festivalu-v-Altamontu~23~listopad~2009/

 

 

,,Zázrak, že jsme ... '' řekla Beverley.

,, ... vůbec ... '' řekla Eszter.

,, ... přece jen ... '' řekla Beverley.

,, ... našly místo ... '' řekla Eszter.

,, ... poblíž pódia ... '' řekla Beverley.

,, ... právě pod ... '' řekla Eszter.

,, ... ampliónem ... '' řekla Beverley.

,, ... který ječely jak naše trouby jerišské, jež pobořili hradby, '' řekla Eszter, ,, neboli silou, která se blížila 130 decibelům a rozřízla nám dech, a přesto to byl samý jásot, jako by prvního dne stvoření povstala prabuňka, a poznavši samu sebe, propukla v jásot ... ''

,, ... než jsme ale našly místo a sedly si, '' řekla Beverley, ,, skupina Micka Jaggera už stála na pódiu a hrála Sympathy for the Devil ... ''

,, ... byl-li to však jásot, '' řekla Eszter, ,, či jekot, či je-li obé totéž a jedno variantou druhého a to i ono pouze pozdravem ze skulin našeho věčného víření jsoucna ... ó milý rozume, neopouštěj mě ! ''

,, Reflektory máčely pódium do krvavě rudého světla, '' řekla Beverley, ,, a přesto v ohlušivém lomozu hudebních nástrojů neslyšel člověk vlastního slova ... ''

,, a přeci jen od pódia, '' řekla Beverley, ,, jakoby člověk slyšel temné volání o pomoc ... ''

,, ...  byly jsme od pódia dosti daleko, '' řekla Beverley, ,, ale i v tom bordelovém osvětlení ... ''

,, ... bylo vidět, '' řekla Eszte, ,, že šípáci ze stanné stolice ... ''

,, ... na pódiu se vytvořil shluk, '' řekla Beverley, ,, začali se rvát, ale kdo a proč, to zatím ... ''

,, ... z pódia sletělo podlouhlé, temné těleso, '' řekla Eszter, ,, jestli to ale bylo lidské tělo nebo pytel nebo balík ... ''

 

,, ... zřejmě se Pekelní andělé seprali s těmi mladíky, '' řekla Beverley, ,, kteří zaútočili na pódium, aby zblízka ... ''

,, ... zřejmě ... řekla Eszter, ,, srazili i jeho. ''

,, ... skupina Micka Jaggera přestala hrát, '' řekla Beverley, ,, zdá se mi, že právě hráli Proč jsme dopustili, aby k tomu došlo ... ''

,, Panebože ... ''  řekla Eszter.

,, ... Mick přistoupil k mikrofonu, '' řekla Beverley, ,, zdvihl ruce k nebi a prosil lidi, aby se uklidnili.

Bratři, uklidněte se, volal, bratři a sestry, utište se ! ''

,, ... Panebože ... '' řekla Eszter.

,, ... ale od mikrofonu ho odstrčili,  '' řekla Beverley,

,, a moc nechybělo, a byli by ho srazili taky ... ''

Diskusní téma: Pium desiderium

Are you 18? Come in and don't be shy!

loveawake.ru | 22.01.2022

Welcome to the world of adult Dating loveawake.ru

Lucinda | 21.01.2015

Ahoj , máte šílený dobré věci teď! I docela ocenil jemně aktualizovaný blog. ; ) , Online lékárna kvíz [url=https://2getmeds.com/product-tag/flomax/]Walgreens on-line číslo lékárna[/url] Walmart on-line lékárny historie

Přidat nový příspěvek