Soudruzi, to snad ani není pravda! Pravda vítězí! 

 

Pravda

Typologie milovníků Pravdy podle Lukáše Kovala.

 

1) Milovníci. Opravdoví obdivovatelé Pravdy. Po dlouhých námluvách a opatrném obcházení se s ní pokusí sblížit. Je-li jim nakloněna, rádi ji obnažují a spřádají s ní své milostné reje. Filosofové.

     2) Ti cudní. Pravdu mají raději zahalenou. Proč asi? Zřejmě velmi dobře vědí, že její nahota pro ně není zase tak příjemná. Politikové a klerikové.

      3) Voyeuři. Zajímavá skupina. Na pravdu se rádi dívají ze skrytu, tak jako dva starci pozorují koupající se Zuzanu. Rozvážně si počkají, až se obnaží, a pak ji zneužijí. Nejlépe, je-li slepá   a nevidí je. Právníci.

      4) Násilníci,  konzumenti a propagátoři hard cor. Pravda je pro ně jako coura a podle toho s ní zacházejí. Strhat s ní vše a tvrdě na věc. Jejich cílem není ona samotná, ale její maximální zneužití. Extrémní forma sofistiky. Dnes se jim říká investigativní žurnalisté.

      5) Zhrzení. Odpadlíci všech předchozích skupin.  

A Pravda? Ta, která se, jak vidíme, zrodila z konkrétní potřeby a v dané době, nuže tato rozmazlená dcera doby si s nimi všemi bude i po další tisíce let pohrávat a koketovat. Taková je totiž Pravda.