B.B. King


Základní informace
Rodné jméno Riley B. King
Jinak zvaný B.B. King
Narození 16. září 1925 (84 let)
USA Itta Bena, Mississippi, USA
Žánry Memphis blues, Soul-blues, Rhythm and blues
Nástroje kytara, zpěv, piano
Aktivní roky 1947 – současnost
Vydavatel Geffen
Web www.bbking.com
Významný nástroj
Lucille


B.B.King a Tracy Chapman


The Thrill Is Gone



B. B. King začal nahrávat v roce 1949 u společnosti RPM Records v Los Angeles. Producentem mnoha jeho raných nahrávek byl Sam Phillips, jenž později založil nahrávací společnost Sun Records. King pracoval i jako DJ v Memphisu, kde dostal přezdívku „Beale Street Blues Boy“ (bluesový klučina z ulice Beale Street), která byla později zkrácena na B.B.

V 50. letech se B.B. King stal jedním z nejvýznamnějších muzikantů v oblasti Rhythm & Blues. Na působivém seznamu hitů z jeho dílny jsou písně jako „You Know I Love You“, „Woke Up This Morning“, „Please Love Me“, „When My Heart Beats like a Hammer“, „Whole Lotta Love“, „Bad Luck“, „Sweet Little Angel“, „On My Word of Honor“, a „Please Accept My Love“. V roce 1962 se King upsal společnosti ABC-Paramount Records.

Své legendárním album Live at the Regal nahrál King při svém vystoupení v chicagském divadle Regal Theater v listopadu roku 1964 .

B. B. King se poprvé dočkal úspěchu v jiné než bluesové oblasti v roce 1969, a to díky remaku písně Raye Hawkinse "The Thrill Is Gone". Píseň se stala hitem jak R&B hitparád, tak i popových hitparád, což bylo pro umělce hrajícího rhythm & blues naprosto ojedinělé. Tento song navíc skončil na 193. místě v žebříčku 500 nejlepších písní všech dob, který sestavil hudební magazín Rolling Stone. Velkou popularitu si King vysloužil také díky tomu, že v roce 1969 zahajoval netrpělivě očekávané turné „American Tour“ skupiny The Rolling Stones. Úspěchy následovaly i v letech sedmdesátých, kdy vyšly písně jako „To Know You Is to Love You“ a „I Like to Live the Love“. V období mezi lety 1951 a 1985 se Kingovy písně objevily v R&B hitparádách celkem čtyřiasedmdesátkrát.

cs.wikipedia.org/wiki/B._B._King#Um.C4.9Bleck.C3.A1_l.C3.A9ta

 I Believe To My Soul

 Why I Sing The  Blues

Blues BoysTune